Kuchenne wariacje na temat sera topionego

Służą do smarowania pieczywa, chrupiących tostów lub naleśników. Przygotowywane zazwyczaj w przeróżnych wariacjach smakowych, w opakowaniach o charakterystycznych kształtach prostokątnych lub trójkątnych bloczków. Ser topiony to jeden z najpopularniejszych składników dań, które kuszą kolorowymi opakowaniami, przeróżnymi dodatkami i szerokim zastosowaniem w kuchni!

Skąd się właściwie wziął ser topiony? Otóż, pierwsze sery topione po raz pierwszy zaczęły się pojawiać w Szwajcarii, dokładnie na początku XX wieku. Stworzenie serów topionych miało stać się rozwiązaniem problemu nadprodukcji serów. Natomiast wyrabianie ich na wielką skalę zapoczątkował koncern braci Graf w 1917 roku.

Od tego czasu sery topione to popularny produkt wykorzystywany w domowej kuchni. Ze względu na różną gramaturę i smaki, co z pewnością daje nieograniczone możliwości kulinarne mogą stanowić bazę do przygotowywanie domowych zup i sosów. Ponadto warto je wykorzystywać jako dodatek do sałatek lub gotowanych i pieczonych warzyw oraz mięs m.in. do roladek z bakłażana lub pieczarek z ziołowym pesto.

Sery dla każdego

Nieograniczoną wiedzą na temat serów topionym z pewnością poszczycić może się przedsiębiorstwo Sertop, które oferuje konsumentom tak lokalne produkty - sery smażone, jak i najwyższej jakości serki topione, cechujące się różnymi smakami i gramaturami. - Naszą dewizą jest jakość oraz zadowolenie konsumenta i to właśnie dlatego starannie dobieramy użyte w procesie produkcji surowce oraz dodatki, unikając sztucznych konserwantów - tłumaczy Aneta Będkowska, Marketing Manager w Sertop sp. z o.o. dodając jednocześnie, że zakład stara się przeciwdziałać marnowaniu żywności dzięki produkcji serków w różnych opakowaniach, dostosowanych do potrzeb każdego konsumenta. - To właśnie dlatego najpopularniejsze smaki występują w postaci kostek tzw. telewizorów (dedykowanych rodzinom), krążków z trójkątnymi porcjami serków do jednorazowego spożycia (np. dla singli, studentów, dzieci) oraz plastrów, dedykowanych zabieganych osobom, które mogę wykorzystać nasz produkt bez użycia noża - mówi A. Będkowska.

Z troski o konsumentów

Polscy producenci żywności od lat już stawiają na wysoką jakość proponowanych specjałów. Taką filozofię od lat wyznają przedstawiciele firmy Sertop zaznaczając, iż patriotyzm konsumencki, to silny trend panujący zwłaszcza w ostatnich latach - Polacy doceniają wartość produktów wytworzonych na terenie naszego kraju oraz wyprodukowanych z polskich surowców. Nasza marka jest obecna na rynku i w polskich domach od ponad 50 lat, co także wpływa na jej rozpoznawalność. Sertop kojarzony jest bowiem z polskimi produktami, co bezpośrednio przekłada się na ich popularność wśród konsumentów przywiązanych do tradycji w różnych grupach wiekowych. Bo warto wspomnieć, że nasze sery kupują zarówno osoby dorosłe, jak i młodzież. To właśnie specjalnie z myślą o tej ostatniej grupie, jesteśmy w trakcie liftingu opakowań, aby jeszcze bardziej dostosować się do potrzeb młodszej grupy odbiorców – dodaje Aneta Będkowska z firmy Sertop sp. z o.o.

Propozycje firmy Sertop wielokrotnie już zdobyły uznanie Loży Ekspertów w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Produkty przedsiębiorstwa otrzymały nie tylko certyfikaty jakości „Doceń polskie” ale także tytuły TOP PRODUKT. Nagrodzone wyroby z powodzeniem sprawdzają się jako składniki roladek z bakłażanem i serkiem, 3 – poziomowego tostu oraz grillowanych pieczarek z ziołowym pesto.

 

Oto przepisy:

I. Roladki z bakłażana z łososiem i serkiem


Składniki:

1 średniej wielkości bakłażan

200 g łososia w plastrach lub w kawałku

Serek topiony w plastrach Gouda SERTOP sp. z o.o. (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT)

1 średniej wielkości ogórek

oliwa z oliwek

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Bakłażan myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy wzdłuż na plasterki o grubości ok 3 mm (można odciąć oba końce bakłażana). Rozkładamy plastry na desce i solimy je, bakłażan po chwili puści soki, które trzeba wytrzeć ręcznikiem papierowym. Smarujemy plastry oliwą z oliwek i grillujemy bakłażana na grillu lub na patelni grillowej przez kilka minut. Na ciepłe jeszcze plastry nakładamy plastry z serka topionego, rozkładamy łososia i warzywa, doprawiamy solą i pieprzem. Zwijamy roladki zaczynając od węższej części bakłażana. Podajemy jako samodzielne danie.

II. 3 – poziomowy tost z serem topionym Gouda

Składniki:

3 kromki dowolnego chleba tostowego

40 g szynki szwarcwaldzkiej

1 jajko

2 plastry Sera topionego Gołda SERTOP Sp. z o.o. (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT)

15 g masła klarowanego

rukola

2 plastry pomidora

3 plastry ogórka zielonego

Sposób przygotowania:

W jednej kromce tostowego chleba wycinamy otwór, aby wbić do niego jajko. Smażymy na maśle klarowanym do momentu ścięcia się jajka. Aby przyśpieszyć proces, można przykryć patelnię grillową pokrywką. Pozostałe kromki grillujemy, gdy nabiorą pożądanej chrupkości nakładamy na nie nasze składniki tak, aby środkowy tost z jajkiem w środku przedzielał je. Całość tostu możemy spiąć wykałaczką z oliwkami i podać do niego ulubiony swój sos.

 

III. Grillowane pieczarki z ziołowym pesto

Składniki:

12 dużych pieczarek

 3 łyżki oliwy

 opakowanie sałaty rukoli

 sos z octu balsamicznego

 Ser topiony w plastrach Cheddar SERTOP Sp. z o.o. (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT)

 świeżo zmielony pieprz

 posiekana natka pietruszki, rozmarynu

 pestki granatu (do dekoracji)

Pesto:

2 szklanki liści bazylii

1 ząbek czosnku

2 łyżki orzeszków pinii

10 g startego parmezanu

5 łyżek oliwy extra vergine

sól i pieprz do smaku
 

Przygotowanie:

 

Wszystkie składniki pesto miksujemy w blenderze, tak aby powstały małe drobinki. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki myjemy, suszymy i odcinamy nóżki od kapeluszy (nóżki nie będą nam już potrzebne). Następnie smarujemy kapelusze oliwą. Układamy je na patelni grillowej lub grillu kapeluszami do góry. Pieczemy do momentu aż brzegi zarumienią się, potem kapelusze odwracamy i napełniamy pesto, na górę kładziemy plasterki sera cheddar i przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Grillujemy jeszcze przez kilka minut na złoty kolor. Na talerzu wykładamy osuszoną sałatę rukola, skrapiamy ją sosem z octu balsamicznego i nakładamy grillowane pieczarki. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki lub innym ulubionym dodatkiem (np. pestkami granatu).